dilluns, 2 de juny del 2008

Escalades per les illes britaniques (I), Tremadog, Pembroke





Aquest és el paradís per els amants de l'escalada a protegir en el seu sentit més ampli. Els atractius parabolts i les reunions a prova de bomba desapareixen per donar lloc a l'escenari del repte i del compromís. No caure serà la norma bàsica (si és que volem continuar escalant...) i descobrir on i com protegir-se tot un art i una estrategia.

Si a tots aquests ingredients hi sumem una dificultat tècnica, tenim la combinació perfecta per que l'adrenalina comenci a fluir i les mans ens comencin a suar. Estem parlant de l'escalada tradicional anglesa o Trad climbing.

Si l'escalada en sí és particular el grau anglès també ho és. La graduació en aquest típus d'escalada es desglossa en dues parts. Pe una banda el grau E (dóna l'idea general de dificultat tenint en compte factors com el compromís, l'exigència psicològica i la dificultat tècnica de l'escalada) i per l'altra el grau tècnic que indica la duresa màxima del moviment més dur. Així, per exemple, E6-6a ens donaria un grau d'exposició 6 (alt) i un grau de duresa tècnica equivalent a 7b+ (grau francès).

Taula de conversions:
E1.........5a,b,c..............F6a
E2.........5a,b,c/6a........F6a+, 6b
E3.........5b,c/6a...........F6b+
E4.........5b,c/6a,b........F6c,6c+
E5.........5c/6a,6b,6c....F7a,7a+,7b
E6.........6a,b,c..............F7b+,7c,7c+
E7.........6b,c/7a...........F8a,8a+
E8.........6c/7a..............F8b,8b+

Per fer-se una idea, un 6a dels nostres seria similar a un E1 molt fàcil de protegir, però només per algú familiaritzat i entrenat amb la col.locació de material (friends, tascons,...) i capaç a la vegada d'assumir les exigències tals com la bona/mala qualitat de la roca, saber-se orientar per trobar la lína,...etc.


Pembroke
Les escalades als penyasegats són la tònica general a Pembroke. L'estratègia per escalar aquí és baixar rapelant fins a la base del penyasegat ( Cal prestar atenció especial al règim de marees doncs més d'un ha sortit nedant). És important conèixer el punt exacte on efectuar els ràpels doncs en la majoria dels casos no disposarem de cap punt de referència. Així doncs cal equipar amb el nostre propi material per accedir-hi.

Com us podeu imaginar l'ambient és força salvatge en dies de vent i mala mar, doncs estarem escalant amb el mar com a peu de via.



En Jason a Lucky Strike E2 5b, la gran clàssica a Rusty Walls.



Tremadog
Un clàssic de l'escalada tradicional al nord de Gales. Infinitat de sectors d'ecalada sobre roca doloritica d'una adherència sorprenent.
Un dels sectors més concorreguts és sens dubte el Craig Bwlch y Moch. Bona aproximació (5min), vies fins a 50m de recorregut, un càmping i una cafeteria a tocar fan d'aquest racó un bon camp base per passar-hi uns quants dies.




Per casualitat varem poder presenciar l'intent d'encadenar a vista una de les vies més famoses compromeses i dures del sector de mans de l'escalador belga Nicolas Fabrese, Strawberries E6-6b. Li va faltar molt poc però va caure. Fins a data d'avui cap escalador ha aconseguit encadenar-la a vista.