dissabte, 14 de juny del 2008

Escalades per les illes britàniques (II), Portland, LLamberis




Portland ofereix, amb les seves gairebé 1000 vies, un dels destins més importants de les illes britàniques on practicar una escalada de tall esportiu perfectament equipada.
Es tracta d'una enorme barrera en forma d'acantilats que voregen el mar durant quilometres.
Hi trobarem tot típus de graus i varies orientacions amb predomini de cares sud.

L'escalada transcorre generalment sobre plaques verticals o lleugerament desplomades amb predomini de regletes i algun forat. En general escalada sempre molt tècnica on es fa del tot imprescindible un bon ús en la tècnica de peus.

Un dels trets més representatius d'aquest lloc és sens dubte el típus de roca (una alternaça de calcari tou típus arenisca i un calcari més sòlid) i la seva curiosa estructura (bandes horitzontals que deixen veure els diferents estrats de sediment marí).


Una bona forma de visitar aquesta escola és agafant un dels nombrosos vols que la companyia Ryanair ofereix des de Girona a Bournemouth. D'aquí s'arriba per carretera (depenent del trànsit) en aproximadament una hora a la població de Portland.


D'entre tots els sectors, són de visita obligada el Blacknor Far South i la Battleship area. Magnífiques vies de tots els graus i fins a 35m d'alçada faran les vostres delícies.

Per acabar us suggereixo anar a fer una caminada per la pedregosa platja de Fortune's Well. (fins a 22 kms de platja plena de còdols de totes les mides!!)


BubbleShare: Share photos - Find great Clip Art Images.


Llamberis

Una altra seu important de l'escalada tradicional anglesa emplaçada al bell mig d'una vall muntanyosa on s'hi troben varies de les millors escalades sobre roca doloritica del nord de Gales.



Hi predominen vies de varis llargs però també podrem trobar vies d'esportiva i zones de bloc.

Un dels sectors més emblematics és el Dinas Cromlech. Emplaçat en un mirador privilegiat sobre la vall ofereix varies vies de renom com Lord of the flyes, un E6 6a de 40m sobre una paret minada de forats on les proteccions són dificils de trobar.





Un altre sector d'importancia és Esgair Maen Gwyn. La joia d'aquesta paret lleugerament desplomada és sens dubte King Wad, E5 6b, una espectacular via que discorre sobre una aresta desplomada molt fotogènica. Generalment aquí les vies són força físiques, i més si es té en compte el desgast que comporta haver-se d'autoprotegir correctament sobre desplom.


En Rob a l'esperó final de King Wad, E5 6b


A banda d' aquests dos llocs val la pena apropar-se a els diferents Slate Quarries o el que és el mateix canteres de pissarra avui en desús on s'hi ha equipat vies sobre plaques lleugerament tumbades. L'escalada aquí és hiper-tècnica, doncs les preses per mans i peus són molt obligades i petites i fora d'aquestes l'adherència sobre la placa és gairebé impossible.


Una de les canteres més singular és la Vivian quarry




Per cert, a Llamberis s'hi troba l'empresa galesa de material de muntanya i escalada DMM.

1 comentari:

Iban Bessa ha dit...

ei màkina!!!

benvingut al club. això d'escriure requereix més continuïtat que escalar a riugréixer...

salut i a tibar!!!